Pyörät pyörimään -hanki tarpeidesi mukainen polkupyörä

Nykyinen pyörävalikoima on niin laaja, että käyttötarkoituksen miettiminen ennen ostopäätöstä on aiempaa tärkeämpää. Pyöräilystä on tullut monille päivittäinen liikkumisväline mutta yhtä usealle siitä on tullut vakavasti otettava harrastus. Nykyisin Suomen vaativissa olosuhteissakin fillaroidaan ympäri vuoden, kun rengasvalikoima on laajentunut kattamaan myös haastavat sääolosuhteet. Ennen pyörän hankintaa kannattaa miettiä ainakin seuraavia asioita:

  • Missä pyöräillään? Hankalassa maastossa vai kaupungin pyöräteillä?
  • Matkojen pituudet: 3 km työmatka vai hikilenkki maastossa?
  • Ympäristö: asfaltti, hiekka vai metsämaasto?
  • Pyörän käyttö: Ajatko joka päivä vai vain silloin tällöin?
  • Millainen ajaja olet? Revitteletkö urheilumielessä vai katseletko hitaasti liikkuen samalla maisemia?

Pyörän hankinta

Pyörävalikoima on nykyisin monipuolinen ja laadukas myös nettikaupoissa. Tarjolla on eri olosuhteisiin sopivia pyöriä, joista on runsaasti tietoa. Sporttipyörien lisäksi moni valitsee nykyisin peruspyörän, jonka avulla on helppo liikkua kauppareissut, lyhyet työmatkat ja viedä lapsi tarhaan. Pyörän hankkiminen netistä on turvallista, kun ostaa tuotteen luotettavasta yrityksestä. Yksityisten myynti-ilmoitusten suhteen kannattaa kuitenkin olla tarkkana, sillä liikkeellä on myös epärehellisiä yrittäjiä. Oman pyörän valintaan kannattaa käyttää aikaa ja tutustua muiden käyttäjien kokemuksiin sekä ammattijulkaisuihin. Markkinoilla on eri laatuisia pyöriä, joista halvimmat eivät usein täytä ostajan toiveita. Pyörän tärkein osa on sen runko, jonka tulisi olla kestävää laadultaan. Runkokorkeus riippuu pitkälti pyöräilijän pituudesta mutta myös ajotavasta. Pyörässä ei välttämättä tarvitse olla valtavasti vaihteita, jos sitä käytetään kevyeen kaupunkipyöräilyyn. Vaihteiden tarkoitus on säädellä pyöräilijän jaksamista raskailla taipaleilla ja ne tekevät pyöräilystä vaihtelevissa maastoissa miellyttävämpää. Mitä suuremmat erot maastossa, sen enemmin tarvitaan vaihteita.

Pyörän huolto

Pyörä kiittää käyttäjäänsä, kun siitä pidetään hyvää huolta. Peruspyörien huolto on helppo hoitaa usein itsekin. Kumit tulee pitää täyteen pumpattuina, etteivät vanteet kärsi ja ketjut on helppo öljytä itsekin. Suomen ilmasto asettaa pyörän huoltamiselle omat haasteensa, lumihankeen unohdettu pyörä tarvitsee keväällä jo kipeästi ammattilaisen apua. Kovassa käytössä oleva fillari on hyvä viedä ajoittain pyöräliikkeen huoltoon, tällöin se palvelee ajovälineenä pitkään.Pyörä on erinomainen kulkuväline ja kunnon kohottaja päivittäisessä elämässä. Se ei saastuta, eikä aiheuta liikenneruuhkia. Pyörän päällä huomaa ympäristöstä monia vivahteita, jotka autonratissa kiitävät nopeasti ohi.