Pyöräily harrastuksena

Pyöräily on loistava harrastus, joka on erityisen helppo aloittaa. Aloitteleva harrastaja voi esimerkiksi vuokrata itselleen pyörän ja kokeilla sitä muutaman päivän ajan lähimaastossa. Helsingin kaupunki on myös lanseerannut paikallisten käyttöön kaupunkipyöriä, joita saa käyttää vapaasti pientä kuukausittaista maksua vastaan. Pyöräily nostaa kuntoa nopeasti ja parantaa tietenkin myös henkistä hyvinvointia.Jos haluaa aloittaa harrastuksen heti omilla varusteilla, sopiva menopeli löytyy netistä. Esimerkiksi Cykelkraft on nettikauppa, josta voi tilata joko kokonaisen pyörän tai pyörän osia sekä tietenkin myös erikoistarvikkeita, kuten lukkoja, valoja, reppuja, koreja, juomapulloja ja kypäriä. Sivusto tarjoaa mahdollisuuden ostaa myös muita pyöräilyvarusteita, kuten sopivia takkeja, housuja, paitoja ja jopa kenkiä.

Harjoittelua vuoden ympäri

Kesällä pyöräily on tietenkin helppoa, mutta mitä lähemmäs vuoden loppua tullaan, sitä kylmempää ulkona on. Olosuhteet muuttuvat myös lumen tulon myötä, ja tavallisella pyörällä liikkuminen vaikeutuu huomattavasti. Onneksi tähän on keksitty helppo ratkaisu: kuntosalit. Monet kuntosalit nimittäin tarjoavat asiakkailleen mahdollisuuden käyttää kuntopyöriä ympäri vuoden! Ainoa ero tavalliseen pyöräilyyn on hieman ankeammat maisemat.Kaikista innokkaimmat harrastajat voivat ostaa omiin pyöriinsä erilaisia talvivarusteita, kuten esimerkiksi paksut nastarenkaat. Pyöräilystä tulee lumen ja jään myötä varmasti rankempaa, mutta kunto kasvaa sitäkin kovempaa vauhtia. Kun urheilee ahkerasti koko talven, ehkäisee tehokkaasti myös esimerkiksi kaamosmasennusta. Kannattaa tutustua netin moniin sivustoihin, jotka myyvät pyörätarvikkeita talvea varten – klikkaa ja selaa rauhassa läpi tuotteita.

Pyöräilyn vaikutukset terveyteen

Pyöräilyllä on lukemattomia terveysvaikutuksia. Tasainen rytmi rauhoittaa ja auttaa esimerkiksi aivoja luomaan hermoyhteyksiä limbisen järjestelmän ja etuotsalohkojen välille. Näin esimerkiksi järkiajattelu helpottuu ja turhista asioista stressaaminen jää vähemmälle. Mielihyvähormonit, kuten dopamiini, vievät stressihormonien paikan jo muutamien minuuttien pyöräilyn jälkeen, ja luonnollisesti mitä enemmän ja kauemmin pyöräilee, sitä tehokkaammin myös mielenterveys kohenee.Henkisen hyvinvoinnin lisäksi pyöräily vaikuttaa myös fyysiseen kuntoon. Jalkojen lihakset kasvavat ja sydänlihas pumppaa kerrallaan enemmän happirikasta verta lihaksille. Lihasten ympärille kehittyy myös uusia pieniä verisuonia, jotka auttavat kunnon ja lihaksen kasvussa. Täten myös verenpaine laskee ja riski sydänkohtauksen saamiseen pienenee huomattavasti. Pyöräily parantaa myös hapenottokykyä ja sopiikin loistavasti esimerkiksi astmaatikoille – tahdin määrität sinä itse!

Muista liikennesäännöt

Pyörällä pääsee helposti liikkumaan paikasta toiseen. Kaupunkiolosuhteissa polkupyörä on usein jopa autoa nopeampi kulkuneuvo, ainakin kesäkeleillä. Pyöräilijän on kuitenkin syytä muistaa, että häntä koskevat myös monet liikennesäännöt. Mukavinta pyöräily onkin, kun kaikki tiellä liikkujat huomioivat toisensa ja ajavat sääntöjen mukaan. Silloin liikenne sujuu sulavasti, eikä kukaan suotta menetä malttiaan. Pyöräily on sallittua erillisillä pyöräteillä ja -kaistoilla sekä yhdistetyllä pyörä- ja jalankulkutiellä. Jalkakäytävällä pyöräily on kiellettyä, joten pyörätien puuttuessa pyöräilijän on ajettava ajoradalla tai sen reunassa.Myös pyörän ja pyöräilijän varustelusta säädetään laissa. Pyöräilykypärä on pakollinen sekä ajajalle että kyydissä istuvalle lapselle. Lisäksi pyörästä on löydyttävä heijastimet niin edestä, takaa, sivuilta kuin polkimistakin. Pimeän aikaan pyörässä on myös käytettävä kirkasta etuvaloa ja takavaloa, joka on punainen. Kumpikin valo saa olla myös vilkkuva, ja ne voi polkupyörän lisäksi kiinnittää myös kypärään. Sekä heijastimet että valot on tietenkin tarkoitettu pyöräilijän turvallisuudeksi. Huollettu pyörä ja asianmukaiset varusteet takaavatkin sen, että pyöräily on sekä hauskaa että turvallista.