Harrastuksesta työksi

Jokainen meistä haluaisi varmasti tehdä sellaista työtä, joka tuntuu omalta jutulta ja tuo tyydytystä. Monesti työpaikka löytyy tuttuja polkuja pitkin esimerkiksi netin työpaikkahakukoneiden, oman kotipaikan työvoimatoimiston tai päivittäislehdistä löytyvien työpaikkailmoitusten perusteella. Useat meistä unohtavat sen, että työpaikan voi sen löytymisen sijaan myös luoda itse! Tämä ei tietenkään ole se kaikkein helpoin vaihtoehto, mutta oman yrityksen pystyttäminen tuo mukanaan sellaisia onnistumisen tunteita, joita vain harvat roolit voivat tarjota. Joskus yritysidea voi löytyä niinkin läheltä kuin omasta harrastuksesta. Jos olet hyvä siinä mitä teet ja suhtaudut intohimoisesti harrastamaasi asiaan, miksipä et veisi sitä ammatilliselle tasolle? Näin voit jakaa omaa osaamistasi muillekin ja tienata samalla!

Mitä ottaa huomioon?

Kun harkitset oman harrastuksesi muuttamista ammatiksi, on hyvä pysähtyä punnitsemaan ensin muutamia tärkeitä asioita. On selvää, että vain äärimmäisen harvoin yritys on heti perustamishetkestään alkaen voitollinen. Sinun on hyvä varautua siihen, että aluksi tulot voivat olla pieniä, ja ne voivat mennä suoraan aloituskulujen kattamiseen. Onkin tärkeää olla realistinen suunnitelmien suhteen ja pitää huoli siitä, että ensimmäisen vuoden aikana toimeentulo voidaan turvata jollain muulla tapaa. Tämän ei kuitenkaan pidä antaa säikäyttää, sillä hyvin tehdyllä suunnittelulla voit torpata mahdolliset riskit pieniksi. Suomesta löytyy paljon järjestöjä, jotka tarjoavat apua ja neuvoja uusille yrittäjille. Kannattaa hyödyntää mahdollisimman paljon kokeneempien yrittäjien vinkkejä ja verkostoitua rohkeasti.

Kuinka saada asiakkaita?

Yksi liiketoimintasuunnitelman olennaisimmista osista on se, mistä ja miten aiot löytää asiakkaasi. Jos olet harrastuspiireissäsi tunnettu, voit hyödyntää suhteitasi ja hyvällä tuurilla saada pienen asiakaskunnan jo valmiina. Jotta jäisit paremmin potentiaalisten asiakkaiden mieleen, kannattaa yritys nimetä nasevasti ja luoda sille selkeä brändi. Visuaalisuus on tärkeää, ja oman yrityksen logoa onkin hyvä tuoda esiin mahdollisimman näyttävästi – tällä tapaa se jää päähän tehokkaammin. Yksi hyvä tapa tähän ovat esimerkiksi erilaiset mainostuotteet. Ne on helppo liittää harrastukseen sopivaksi, sillä omaa logoa voi painattaa rantapalloihin, laukkuihin, aurinkolaseihin, paitoihin tai miksei hyppynaruunkin! Katso tätä, ja saat paljon hyviä ideoita, joista voi olla sinulle apua!